søndag den 23. februar 2014

Kjennetegn ved bruk av IKT på min skole:)


                  

Breivang er en ny skole med et godt utbygget nettverk. Alle elevene har bærbar PC og alle lærerne har bærbare maskiner, enten PC eller Mac. Vi har gjennomført en analyse av vår antatte kompetanse og bruk av det digitale ved bruk av skolementor.no. Tre punkter peker seg ut fra undersøkelsen som vi ser vi som skole bør ha fokus på og arbeide videre med: Disse tre er:
Elevene engasjeres til en viss grad, og kan til tider samarbeide godt med andre når de bruker IKT. Undervisningen preges imidlertid av en del forstyrrelser når IKT brukes.
 Noen lærere bygger på elevenes erfaringer med IKT når de skal bruke IKT i undervisningen, men de fleste elever blir ikke tilstrekkelig utfordret i arbeidet med IKT på skolen.
Det forekommer noe vurdering og registrering av elevenes grunnleggende ferdigheter i bruk av digitale verktøy, men dette foregår uregelmessig og er ikke koordinert. Det er stor variasjon i lærernes praksis på dette området.”
Vi tenker resultatet av undersøkelsen bekrefter våre antagelser om at det er store forskjeller i kollegiet både i bruken av og kompetansen i forhold til digitale ferdigheter. Vi ser at noen av våre pedagoger har høy kompetanse og er forskende på digitale hjelpemidler og programmer som kan bidra til å inspirere og gi bedre læring for elevene.
I læreplanene fra K06 ble digitale ferdigheter lagt til som en av de grunnleggende ferdighetene i alle fag. Implementeringen av grunnleggende ferdigheter synes ikke å ha den ønskede effekten ennå, varierende fra faggruppe til faggruppe og person til person. I boka «Gjennomføring av utdanningsreformer i kunnskapssamfunnet» av Dale, Gilje og Lillejord vises det til forskning samlet inn av Engelsen, at det er stabilitet i lærernes undervisningspraksis på tvers og på tross av flere utdanningsreformer.
Som nevnt benytter noen av våre pedagoger avanserte digitale hjelpemidler. Sammensetning av programområder i skolen ser ut til å bidra til ulik praksis i forhold til bruk IKT, og utvikling av IKT kompetanse blant pedagogiske personalet. På vår skole finner vi blant annet programområdet medier og kommunikasjon som bruker IKT aktivt som verktøy i læreprosessen med ulike avanserte programmer. I tillegg opplever vi noen pedagoger som er spesielt interessert i å utvikle egen og elevenes kompetanse i fagene ved bruk av ulike programmer som: Pinterest, Polyvore, Murrl.ly, SketchUp, Photoshop, PicMonkey, Olioboard, AutodeskHomestyler, Googel Docs, Kahoot, ToDaysMeet, Popcornmaker, Djeeo.
Jeg ønsker å bruke eksempel på programområdet design og handverk, programområdet har stort fokus på digital kompetanse og bruker blant annet bruker OLS, en opplæringsplattform med digitaliserte lærebøker i et internasjonalt opplæringssystem i frisørfaget. Alle elevene tilgang til og bruker det i forberedelse til praktisk arbeide, repetisjon og kvalitetssikring av egen kompetanse. Systemet inneholder både film, stillbilder, tekst, tegninger og kontrolloppgaver etter hvert arbeid. Det meste av innholdet på plattformen er på engelsk, noe som også er med på å bidra til å utvikle språkkunnskapene hos elevene i tillegg.  Det er også utviklet en læringsplattform i Norge, som har en didaktisk oppbygning, for læring, dokumentasjon og vurdering med tekst og bilder, fiff.no. Denne plattformen er tilpasset flere andre fag enn frisørfaget.
Høstens nettverkssamling på design og handverk var viet digital kompetanse hvor vi fikk forelesning av Arne Krokan, noe som inspirerte flere av pedagogene til videreutvikling av egen kompetanse. Flere av deltagerne ønsker å delta på et nettbasert kurs med Arne Krokan med  oppstartet vår -14 som kompetanseheving.
Skolen har utarbeidet en felles plan for opplæring av elever digitalt. Planen beskriver hvem som har ansvar for de ulike delene av opplæringen noe som medfører at pedagogene må tilegne seg digital kompetanse som de skal undervise i. Viser til de nevnte resultatene av analysen i skolementor at det er tid for evaluering av IKT planen, tid for å utvikle og bearbeide planen. Vi vil vurdere hvordan vi skal sette evaluering av elevenes digitale kompetanse i system for å kvalitetssikre opplæringen. I tillegg må vi samarbeide om metoder for bruk av IKT som ikke forstyrrer eller fører til uønsket uro.
Skolens IKT plan:

2 kommentarer:

  1. Bente!
    Synes du beskriver en skole som har satt IKT på dagsorden. Dere har tatt tak i de hjelpemidlene som ligger ute i dag og jeg synes du beskriver en skole som på mange områder har tatt IKT aktivt i bruk. At dere har laget planverk for hvordan dere skal fordele arbeidsfeltet mellom dere er bra og det synes for meg som om dette arbeidet har hatt fokus i din organisasjon. Jeg jobber i grunnskolen og ser at min skole har en vei å gå når det gjelder kartlegging og systematisk oppbygging av kompetansen hos både lærere og elever.Det at du sier at en del av undervisningen foregår ved hjelp av det internasjonale programområdet OLS virker spennende. Det at programmet foregår på engelsk gir jo en språklig dimensjon i undervisningen som jeg synes er bra. På denne måten får dere en mer helhetlig skole. Du blander inn språk i et praktisk fag som design og håndverk og gir språkfaget en naturlig del i undervisningen.
    Ellers er det meget interessant det du skriver om kompetanseheving blant lærerne. Her har du en del å fortelle på neste samling. Lykke til videre.
    mvh Bjørn

    SvarSlet
  2. Hei Bente!
    Flott blogg du har skrevet. Jeg kjenner meg veldig igjen i det Bjørn kommenterer. Jeg er og i grunnskolen, og vi er ikke kommet så langt som dere verken i planer eller kompetanse. Håper du kan si noe om dette på en av samlingene som kommer. Veldig spennende og veldig nødvendig at det settes i system. Hvis ikke får vi noen "spesialister" og noen som overhode ikke kan noe. Slik kan det ikke være. Lykke til videre, vi høres! :-)

    SvarSlet